Idrottsalliansen kritisk till uppskjutet bygge av friidrottshall

15.08.2024 13:45

Jönköpings kommun skjuter på bygget av den efterlängtade friidrottshallen, rapporterade Jönköpings-Posten i juni. Ett felaktigt beslut anser Jönköping Idrottsallians. Kommunens friidrottsföreningar har redan väntat för länge på drägliga träningsmöjligheter. Vi skickade en insändare till JP, som tyvärr aldrig publicerades. Men vi har ju egna kanaler. Läs och dela!

 

I maj samlades 130 barn till Råslätts IP för att testa på friidrott för första gången. Idrottsföreningarna Hovslätts IK och IKHP satsar gemensamt för att få fler ungdomar att hålla på med idrott. Satsningen är även en del ”idrottsklivet”, där regeringen har avsatt ekonomiska medel. Men som oftast inom den svenska idrottsrörelsen: Verksamheten bygger i grund och botten på ideella krafter.

130 barn och unga kan lära sig friidrottens grunder på Råslätts IP under några sommarmånader. Men vad händer när mörkret lagt sig och temperaturen kryper nedåt? Då hänvisas Jönköpings kommuns friidrottare, unga som äldre, till Kålgårdsarenan – en före detta industrifastighet som de senaste 25 åren fungerat som provisorisk friidrottsarena, bestående av en rak 60 m-bana, hoppgrop för längd och en höjdhoppsmatta. Är det allt? Jo förresten, det går visst att hjälpligt stöta kula också.

Minst lika länge som den slitna fastigheten på Kålgården fått ta emot hårt prövade aktiva och ledare har kommunens friidrottsklubbar kämpat för drägliga och för friidrott anpassade lokaler för träning och tävling.

Jönköpings kommun har lyssnat. Jönköpings kommun har förstått friidrottens problem. Jönköpings kommun har skissat på olika förslag, och 2019 fattades beslut om att en ny arena för friidrott skulle byggas. Byggstart var planerad till 2024–2025, där den nya arenan på Råslätts IP äntligen skulle invigas under 2026. Väntan för löpare, kastare och hoppare skulle äntligen vara över.

Men säg den glädje som varar för evigt. Nu kommer signaler från Jönköpings kommun att somliga planerade och beslutade satsningar för den ideella föreningsidrotten kommer att skjutas på framtiden. Friidrottsarenan är redan utpekad som en sådan. Ännu en gång, konstaterar besvikna och uppgivna friidrottsklubbar.

Jönköpings Idrottsallians förstår besvikelsen hos IKHP och Hovslätts IK liksom hos Lekeryd-Svarttorps SK, IK Vista och Habo Friidrott i grannkommunen. Klubbarna har idag tillsammans 400 aktiva, från barn till veteraner, som behöver bättre förutsättningar för att vilja stanna kvar inom idrottsrörelsen och för att kunna fortsätta utvecklas inom sin idrott. I flera decennier har friidrotten fått stå tillbaka för andra prioriterade satsningar.

Andra investeringar som riskerar att senareläggas är ridanläggningen i Bankeryd och omklädningsutrymmen vid Jordbrovallen. Båda där idrottsföreningar med stora ungdomsverksamheter länge kämpat i motvind.

Genom åren har lokala idrottsföreningar regelbundet mött kommunens politiker under så kallade Idrottsforum. Frågan om tillgången till idrottsanläggningar är alltid aktuell, och vi har allt oftare mött förståelse för föreningsidrottens behov hos partierna. Jönköpings kommun har investerat klokt i idrottsanläggningar på senare år. Bryt inte den trenden nu.

JÖNKÖPINGS IDROTTSALLIANS

2024-06-20

Tillbaka

Kontakt

Jönköpings Idrottsallians
Org nr: 826001-1856
Bankgiro: 209-8002

© 2022 All rights reserved.

Drivs av Jönköpings Idrottsallians